Nieuws  
 

Met de taxi van of naar het vliegveld reizen blijft een dure aangelegenheid in Europa. Een taxirit van de luchthaven naar het stadscentrum kost gemiddeld 41 euro. Op 9 van de 50 drukste vliegvelden in Europa steeg de prijs in vergelijking met een half jaar geleden. Toch hoeft een luchthaventaxi niet altijd duur te zijn. Een taxirit blijft relatief voordelig op vliegvelden in Spanje (27 euro) en Turkije (19 euro), zo blijkt uit onderzoek van Vliegveldinfo.nl in samenwerking met AirMundo.com. Vanaf Amsterdam Airport Schiphol is de gemiddelde ritprijs 45 euro van de luchthaven naar het centrum van de stad en staat daarmee op de 14de plek op het overzicht 'Ritprijs op top 50 drukste vliegvelden Europa'.

Het Airport Taxi Report Winter 2020 ‘Taxi tarieven op Europese luchthavens’ vergelijkt de taxi tarieven op de 50 drukste vliegvelden in Europa. Het rapport biedt reizigers inzicht in de gemiddelde prijs voor een taxirit naar het centrum bij aankomst op het vliegveld. Prijzen van vooraf geboekte taxi’s zijn niet meegenomen in de vergelijking.

Prijzen stijgen

De prijzen voor een taxi op Europese luchthavens blijven stijgen. Gemiddeld kost een taxirit naar het centrum van de stad nu 41 euro, dit is omgerekend 1,99 euro per kilometer. De stijging in 2020 wordt veroorzaakt door een kostenverhoging op 9 van de 50 onderzochte luchthavens.

Verenigd Koninkrijk het duurst

Het duurste land uit het onderzoek blijft het Verenigd Koninkrijk. Wie naar het Verenigd Koninkrijk vliegt om vervolgens per taxi naar de eindbestemming te reizen, moet rekenen op hoge kosten. Gemiddeld kost een taxirit naar het centrum van de stad op de 6 grootste vliegvelden 78,50 euro (67 GBP). Voor veel zakelijke reizigers is dit aanvaardbaar, voor de gemiddelde vakantieganger niet. Overigens worden de hoge kosten grotendeels veroorzaakt door de ongunstige ligging van de Londense vliegvelden Stansted, Luton en Gatwick, ver verwijderd van het stadscentrum.

Spanje en Turkije goedkoop

Een taxirit van of naar het vliegveld hoeft niet duur te zijn. In Spanje en Turkije bijvoorbeeld zijn taxi’s heel betaalbaar in vergelijking met het Europese gemiddelde. Op de 5 drukste vliegvelden in Spanje kost een taxi naar het stadscentrum gemiddeld 27 euro. Barcelona Airport is het duurst (35 euro) en Alicante Airport (20 euro) het goedkoopst. Op de 5 drukste vliegvelden in Turkije kost een taxi naar het stadscentrum omgerekend slechts 19 euro. Taxichauffeurs op de vliegvelden van Istanbul (IST en SAW) vragen gemiddeld 200 TRY (30 euro) voor een rit van 50 kilometer naar het centrum van de stad.

Taxi blijft populair

Ondanks de stijgende prijzen en hoge kosten blijft de taxi ongekend populair op de drukste vliegvelden in Europa. Dit is niet vreemd volgens Guus Wantia van AirMundo.com. “Grote voordelen van taxi’s zijn het comfort, de snelheid en de 24/7 beschikbaarheid. Hierdoor is een vroeg vertrek of late aankomst geen enkel probleem. Op tijdstippen dat het openbaar vervoer geen uitkomst biedt, zijn er altijd nog taxi’s. Bovendien dalen de kosten per persoon wanneer men met meerdere personen reist. Zeker in landen als Turkije en Spanje vallen de kosten dan erg mee.”

Plaats op:
Datum: 28 januari 2020
Gerelateerde artikelen  
22-08-2019 Nieuws Grote prijsverschillen tussen taxi’s op Europese luchthavens
01-08-2018 Nieuws Grote verschillen tussen taxi tarieven op Europese luchthavens
30-04-2019 Nieuws Parkeerkosten fors gestegen op vliegvelden Eindhoven en Rotterdam, iets gedaald …
19-04-2018 Nieuws Parkeren op Schiphol ook duur na online reservering
16-10-2018 Nieuws Parkeren op regionale luchthavens steeds duurder, online reserveren loont
 
 

- partners -

 
 
 
 
 
� 2005 - 2020 Vakwereld. All rights reserved Pagina geladen in 1,98 seconden.